9,2
2.409 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Nederland-Eco-Runner-Team-Delft-naast-Eco-Runner-XIII

Studenten azen op waterstofwereldrecord

Wereldrecordpoging door Eco-Runner Team Delft

Toyota Nederland daagt het Eco-Runner Team Delft uit om het wereldrecord lange afstand rijden op één tank waterstof verder te verbeteren. In 2021 lukte het twee hypermilers in een Toyota Mirai om op één volle tank waterstof maar liefst 1.360 kilometer door de Verenigde Staten af te leggen. Die prestatie werd in 2022 overtroffen door ARM Engineering. Daarom wil het Eco-Runnerteam een nieuw Guinness World Record neerzetten.

Toyota-Nederland-podium-Eco-Runner-XIII-onthulling-waterstof
Wereldrecord

Om dat voor elkaar te krijgen, ondersteunt Toyota Nederland het Eco-Runner Team Delft. Deze studenten gaan proberen om een nieuw Guinness World Record te realiseren. Dat doen ze op 24 en 25 juni in Zuid-Duitsland met de waterstof-elektrische Eco-Runner XIII. Hun ambitie is om meer dan 2.056 kilometer te rijden op één volle tank waterstof. Voordat het zover is, zal de auto in mei een uitgebreide test ondergaan tijdens de Shell Eco-Marathon in Frankrijk. Daar zal het team het tegen andere studententeams opnemen.

Waterstof voor lange afstanden

Toyota zet in op verschillende vormen van elektrificatie. Behalve hybride- en plug-in hybride-elektrische auto’s levert Toyota ook batterij-elektrische en waterstof-elektrische modellen. Met deze ontwikkeling wil Toyota zo snel de CO2-uitstoot verminderen. Met de tweede generatie waterstof-elektrische Mirai biedt Toyota een alternatief voor lange afstanden. Deze auto heeft een WLTP-actieradius van 650 kilometer en een waterstof-tankbeurt kost slechts enkele minuten.

Toyota-Nederland-podium-Eco-Runner-XIII-v2
Transport

De waterstof-elektrische techniek blijkt ook interessant voor de transportsector. Vergeleken met batterij-elektrische oplossingen biedt waterstof aanzienlijke voordelen, met name door het lagere gewicht en het snellere tanken. De brandstofcel van de Toyota Mirai wordt inmiddels in meerdere producten toegepast, zoals in de waterstof-elektrische CaetanoBus H2.City Gold en binnenkort in waterstof-elektrische trucks van Europese truckfabrikant Hyliko. Toyota werkt in Engeland ook aan een waterstof-elektrisch prototype van de Hilux.

Per Toyota Mirai naar Duitsland

Toyota Nederland zal verschillende uitvoeringen van de Toyota Mirai ter beschikking stellen aan het Eco-Runner Team Delft. Dat hebben Toyota en de TU Delft afgesproken als onderdeel van de sponsorovereenkomst. Voor de deelnemers betekent het dat ze lokaal emissievrij naar hun wereldrecordpoging in Zuid-Duitsland reizen, met onderweg hooguit één korte tankstop.

Toyota-Nederland-Eco-Runner-XIII
Complementair aan batterij-elektrisch rijden

“Waterstof-elektrisch rijden is een zeer interessante aanvulling op batterij-elektrisch rijden”, vertelt Erwin Jongh, Programmamanager Zero Emission bij Toyota Nederland. “Dat komt doordat waterstoftechnologie ons overspannen elektriciteitsnet kan ontlasten. En in tegenstelling tot batterij-elektrische technologie vereist waterstoftechniek zeer compacte batterijen. Bovendien heeft waterstoftechnologie als voordeel dat het rijbereik in zowel de zomer als de winter stabiel blijft en dat je de auto in 3 tot 5 minuten voltankt. Eigenschappen die uitstekend passen bij het overbruggen van lange afstanden. Dankzij deze techniek is nog veel ontwikkeling mogelijk.”

Blijven verbeteren

Waarom Toyota Nederland sponsor is van het Eco-Runner Team Delft? Het antwoord luidt: Kaizen, één van de belangrijkste principes van Toyota. Kort gezegd: het streven naar continue verbetering. “Waarom wij willen dat het Eco-Runner Team Delft er met ‘ons’ wereldrecord vandoor gaat? Het zit in onze natuur om mensen uit te dagen om elke dag zichzelf te blijven verbeteren. Daarnaast steunen we graag studenten, die we hard nodig hebben in de zero emissions-maatschappij van morgen.”

Toyota-Nederland-podium-Eco-Runner-XIII-onthulling
Technologische grenzen doorbreken

“Deze steun vanuit Toyota brengt ons een grote stap dichter bij het neerzetten van een wereldrecord”, zegt Julian de Klerk, Team Manager van het Eco-Runner Team Delft. “Daarmee kunnen we de huidige technologische grenzen doorbreken voor een duurzame toekomst.”

In actie

Na de onthulling van de Eco-Runner XIII komt de auto in actie tijdens de Shell Eco-Marathon, die plaatsvindt van 20 tot 25 mei 2023. In juni vertrekt het team naar Zuid-Duitsland, waar ze tussen 23 en 25 juni de wereldrecordpoging gaan doen.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief Meer info over de Toyota Mirai