9,2
2.409 beoordelingen
Terug naar overzicht
06-Toyota-Prius-exterieur-voorkant-koplampen-header-dlrsts.jpg

Nieuwe Prius maakt veel indruk

Innovatiever, zuiniger én sportiever dan ooit

25 jaar na de introductie van de eerste Toyota Prius in 1997 opent ‘s werelds bekendste hybrideauto een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. De volledig nieuwe, vijfde generatie Prius is niet alleen sportiever, krachtiger en dynamischer dan ooit. Hij is met zijn standaard plug-in hybride-aandrijving ook aanmerkelijk efficiënter. Lees hier meer over de eigenschappen van de nieuwe Toyota Prius.

01-Toyota-Prius-exterieur-achterkant-driekwart-rechts.jpg
Vooruitstrevende technologie

Bij de nieuwe generatie Toyota Prius draait alles om innovatie. Vooruitstrevende technologie waarmee het model nóg efficiënter rijdt, maar ook plezieriger, dynamischer, veiliger en comfortabeler dan ooit. Toyota heeft de lag erg hoog gelegd om al deze doelen te bereiken en te bundelen in een hightech model dat er ook nog aantrekkelijk uitziet met zijn sportieve en aerodynamische ontwerp. En dat de nieuwe Toyota Prius veel indruk maakt, blijk ook uit de vele enthousiaste reacties vanuit de Nederlandse pers.

Dubbele persoonlijkheid

In tegenstelling tot de huidige Toyota Prius komt de nieuwe alleen als plug-in hybride op de markt, maar wel met flink verbeterde aandrijftechniek. Zo is hij met een vermogen van 223 pk (164 kW) bijna twee keer zo krachtig dan het huidige model. Daarnaast biedt hij een ruim 50% grotere EV-actieradius tot 69 km (WLTP). Je kunt wel stellen dat de nieuwe Prius een dubbele persoonlijkheid heeft, met een 100% elektrisch rijbereik dat groot genoeg is om dagelijkse ritten emissievrij af te leggen, maar ook met de flexibiliteit van een krachtige en efficiënte hybrideauto voor langere afstanden.

02-Toyota-Prius-exterieur-achterkant-laadklep.jpg
03-Toyota-Prius-exterieur-achterkant-embleem.jpg
Gratis opladen

De uitstekende elektrische prestaties van de nieuwe Prius zijn mede te danken aan de nieuw ontwikkelde lithium-ion batterij van 13,6 kWh. Door al die emissievrije kilometers komt de gemiddelde CO2-uitstoot uit op slechts 19 g/km, de laagste waarde ooit voor een Prius. Bovendien wordt het nieuwe model optioneel leverbaar met zonnepanelen op het dak. Hiermee kan dagelijks tot 8 kilometer aan elektrische actieradius worden gegenereerd, of kan de batterij zelfs volledig worden opladen met gratis stroom als de auto meerdere dagen geparkeerd staat.

Kenmerkende styling

Het exterieurdesign is naar een ongekend dynamisch niveau getild dankzij het coupéachtige silhouet, dat meteen in het oog springt en een sterke emotionele reactie oproept. De iconische wigvorm – een Prius-origineel sinds de tweede generatie – is sterk geëvolueerd, terwijl de carrosserie iets lager en breder is geworden. Ook hebben de koplampen een kenmerkende ‘hammerhead’-vorm gekregen. Het vooruitstrevende achteraanzicht wordt geaccentueerd door een driedimensionaal lichtelement dat meteen de aandacht vestigt op het nieuwe Prius-logo. Verder zijn onnodige vormen en lijnen achterwege gelaten, resulterend in een eenvoudig en ‘clean’ ontwerp dat geïnspireerd is door de natuurlijke luchtstroom.

04-Toyota-Prius-exterieur-voorkant-driekwart-links-birdseye.jpg
05-Toyota-Prius-interieur-dashboard.jpg
Comfortabele cabine

De ruime cabine met luxe materialen en fraaie accenten maakt gebruik van de nieuwe indeling voor een ruim en opgeruimd interieur. De zitpositie is lager dan bij de huidige Prius, terwijl de beeldschermen en bedieningselementen op de optimale positie zijn geplaatst. De bestuurdersmodule wordt gevormd door het 7-inch LCD-scherm dat direct in het gezichtsveld is geplaatst en de veiligheid verhoogt doordat de bestuurder de ogen beter op de weg kan houden. Het nieuw ontworpen dashboard met slanke bedieningselementen en het lager geplaatste centrale beeldscherm geven prioriteit aan het comfort in de cabine.

Superieure veiligheid

De nieuwe Prius overtreft niet alleen de verwachtingen op het gebied van prestaties en design, maar ook op het vlak van veiligheid. Het model biedt meer actieve veiligheidsfuncties dan ooit tevoren dankzij Toyota T-Mate. Dit bevat de nieuwste generatie Toyota Safety Sense (TSS) met een uitgebreid aanbod van rijhulpsystemen, die bovendien eenvoudig ‘over-the-air’ (OTA) kunnen worden geüpdatet. Aan de voorzijde zijn radarsensoren en een nieuwe camera geplaatst. Dit resulteert onder meer in een verbeterd Pre-Collision System, dat dankzij het grotere detectiebereik nu ook waarschuwt voor motorfietsen en tegenliggers, als aanvulling op de verbeterde botspreventie voor voertuigen en voetgangers.

06-Toyota-Prius-exterieur-voorkant-koplampen.jpg
07-Toyota-Prius-exterieur-achterkant.jpg
Tweede kwartaal 2023

Of het nu gaat om de onverwachte rijprestaties, de verbeterde efficiëntie of het gestroomlijnde, dynamische ontwerp van binnen en van buiten – de nieuwe generatie Toyota Prius zet een innovatieve traditie voort die 25 jaar geleden begon. Het nieuwe hoofdstuk van het unieke Prius-verhaal zet nieuwe maatstaven op het gebied van technologie, efficiëntie en gemoedsrust en zal als de vijfde generatie Toyota Prius in het tweede kwartaal van 2023 in Europa wordt geïntroduceerd.

Inschrijven Toyota nieuswbrief